Terug naar de Essentie

Gepubliceerd op 7 mei 2024 om 16:32

Terug naar de Essentie…

 

Soms zijn er van die ervaringen waar geen woorden voor zijn. De rijkdom aan gevoel, beleving, emotie van binnen is zodanig dat er geen geschikte benamingen zijn. Woorden, of taal in het algemeen, schieten dan tekort. Dit beleefden ik en de deelnemers aan het Soul Leadership Retreat een paar weken geleden, toen we samen op de Maasai-vlaktes van Noord-Tanzania waren.

 

Deze eerste editie van dit retreat was heel speciaal. Het was de eerste keer om deze droom te laten uitkomen. Toen dit retreat-idee in November 2022 door mij heen stroomde, wist ik dat er iets wezenlijks geboren was. De opbouw van het programma, de locaties, de inhoud, de natuur, alles was met grote zorg uitgezocht, samengesteld en gecreeerd tot dit retreat dat ik het nu dan in het echt ging faciliteren. Eindelijk was het dan zover. En terwijl we het programma in het echt beleven, doorlopen, ervaren, voel ik hoe de lagen in het programma zich precies zo openen zoals de bedoeling was. Hoe de deelnemers in een bedding zakken en er langzaam allerlei zaken zich laten zien. In zichzelf, tussen elkaar. Volledige verdieping en het vrijkomen van hun essentie.

 

Na 5 dagen trokken we dieper de Afrikaanse wildernis in. Om nog een laag dieper aan te raken, nog verder te verbinden met de essentie. En alsof het zo moest zijn, tijdens deze reis naar de verre afgelegen Afrikaanse vlaktes, kwamen wij met onze safari-auto vast te zitten in de modder. Ten midden van allerlei wilde dieren, met de dichtstbijzijnde stad op 3 uur rijden afstand, en de naderende nacht, werden wij teruggebracht naar de essentie. Zonder bereik, enkel met elkaar op een heuvel midden in de enorme leegte. Wachtend op hulp, een oplossing, een wonder misschien wel? Naast alle praktische ideeen die besproken werden, vloeide er door mij maar 1 gevoel wat de boventoon had: vertrouwen. Vertrouwen in de bedoeling, in onze gids die uit het gebied kwam, en in het feit dat er altijd uiteindelijk een oplossing komt. Precies toen de zon onderging en verdween aan de horizon, kreeg onze gids de auto uit de modder en konden wij verder reizen naar het bush-camp voor de nacht.

 

Die avond hebben we in stilte bij het vuur gezeten. De maan scheen fel. Alles om ons heen baadde in haar licht. Zo mijlenver van de bewoonde wereld, hielden woorden ook op te bestaan. Er werd heel veel gedeeld, daar aan het vuur. Maar zonder woorden. De gezamelijke ervaringen van de week passeerden door ons heen. Het puur aanwezig zijn in de Afrikaanse wildernis, in de leegte, maar tegelijkertijd vol leven, was een ervaring waar we allemaal geen woorden voor hadden. Een van de deelnemers verbrak uiteindelijk de stilte en bracht uit: “ Dit is ‘once in a lifetime’, ik kan er niets anders over zeggen…”

 

Eenmaal terug in de bewoonde wereld, deelden we onze ervaringen in een afsluitende sessie. Tranen, dankbaarheid, ontroering. Van hen, en ook zeker van mij. Het waarmaken van een langgekoesterde droom is gewoonweg diep ontroerend. Dankbaar voor hen die het allemaal mogelijk hebben gemaakt. De deelnemers en nog vele anderen die hier een rol in hebben gespeeld. En een daarvan was ons allemaal opgevallen. We benoemden het als Spirit. Ieder voor zich had gevoeld hoe er iets aan het werk was. Door ons heen, met ons. Iets bijzonders, iets ongrijpbaars, iets groters. Iets dat de bedoeling was. Het was alles behalve toeval. Alles klopte precies. Elk deel van de ervaring. De cirkel was rond op alle lagen. 

 

Van 1-8 november 2024 is het volgende Soul Leadership Retreat gepland. Voel je de roep voor deze reis, om terug naar de essentie te gaan van dingen, schrijf je dan in. Ik neem graag contact met je op om kennis te maken.

 

Liefdevolle groet,

 

Cindy